×
 

Wonen

De wijk Lakerlopen is de afgelopen jaren (van 2001 t/m 2014) ingrijpend veranderd en vernieuwd. De 311 arbeiderswoningen uit de jaren twintig van Woonbedrijf (in gebied A, het eerste nieuwbouwgebied aan de Kempensebaan) zijn in drie fases gesloopt. In 2001 startte de sloop, oktober 2003 werden de eerste nieuwbouwwoningen opgeleverd. De rest volgde daarna.

De overige huurwoningen (het tweede nieuwbouwgebied aan de andere kant van de Kempensebaan, gebied B) dateren van in en na de oorlog. Woonbedrijf en Stichting Trudo verhuren deze. In totaal sloopten Woonbedrijf en Trudo hier 134 woningen (in 2006) en bouwden 161 nieuwe (ook appartementen). De oplevering van de nieuwe woningen startte in 2009 en liep door tot in 2010. Acht woningen werden, door een juridische procedure, later gesloopt en opgeleverd.

Groot onderhoud

Trudo sloopte niet alleen, maar pleegde ook groot onderhoud in Lakerlopen-Zuid (gebied D) en in een paar straten in gebied B. Bewoners en Trudo richtten daarvoor in 2004 de werkgroep B en D op, die meedacht over het groot onderhoud.  In totaal werden er 374 huizen opgeknapt, 63 woningen met zwaar verzakte aanbouwen kregen kant en klare, nieuwe aanbouwen achter hun huis. Lees verder

Wijkvernieuwing

Hoe moest Lakerlopen er in de toekomst uit gaan zien? Bewoners hebben over de uitgangspunten van de wijkvernieuwing meegepraat in drie openbare debatten. Ook maakten ze een verlanglijstje met wensen voor de nieuwe buurt.

Sociale relaties

In tegenstelling tot veel gemeentelijke onderzoeken staat Lakerlopen er sociaal helemaal niet zo slecht voor, bleek uit onderzoek door Fontys Hogescholen. Het sociale onderzoek keek naar saamhorigheid en verbondenheid tussen bewoners. Dan blijkt Lakerlopen 'een bruisende buurt met leven in de brouwerij en ijzersterke kleine leefgebiedjes'.

8 Email

Related